Terugblik radiojaar 2018

Het (radio)jaar 2018 is bijna ten einde. Het vernieuwde 3FM Serious Request de lifeline staat op het punt van beginnen en de jaarlijsten knallen door je speakers. Zo nadert de top4000 van Radio 10 zijn ontknoping, en staat de NPO Radio 2 top 2000 in de startblokken. Ook is het tijd voor lijstjes met de podcast favorieten van 2018.

2018 was een jaar waarin De Radio Podcast werd genomineerd voor een Dutch Podcast Award. Een jaar waarin de Audiorevolutie begon, met dagelijkse podcasts en investeringen van Google en Spotify. En bekend werd dat er op Europees niveau een wet in de maak is die autofabrikanten verplicht stelt digitale radio beschikbaar te maken in iedere nieuwe auto. Een mooi moment om terug te blikken op het (radio)jaar 2018.

Foto: Radio 538 / William Rutten

Stoelendans in radioland

Het jaar dat in het teken stond van de grote stoelendans. Want na 21 jaar, stopt Edwin Evers met de beste beluisterde ochtendshow van Nederland -luistertip: Michiel Veenstra had een mooi gesprek met Edwin over passie en doorzettingsvermogen- wat voor de andere radiozenders betekende de ochtend en soms ook middagslots opnieuw in stelling te brengen. Naar verluidt gaat 25% van de radioluisteraars die naar Edwin Evers luistert per januari aan de knop draaien opzoek naar een alternatief. Kortom, iedere radiozender staat op scherp en er staat een boeiend nieuw (radio)jaar te wachten.

Radiozender met de meeste volgers in 2018?

Over heel 2017 had NPO 3FM over alle social kanalen de grootste online following, op de hielen gevolgd door 538. Welke radiozender die zich op jongeren richt mag zich over 2018 rekenen tot radiozender met de grootste groep volgers.

Facts: er is gemeten op 31 januari en 15 december 2018. Dit is wat er opvalt.

  • Overall: Twitter en vooral Facebook hebben voor jongeren weinig betekenis meer. De groei zit bij Youtube en Instagram voor iedere radiozender.
  • 538: met het uitrollen van een aantal nieuwe series als release reacties groeit de zender snel in het aantal volgers en views op Youtube, ook op Instagram groeit de zender met ± 25.000 volgers.
  • NPO 3FM: de luistercijfers vertalen zich ook in een afname van het aantal volgers. Op Spotify na zijn er op alle kanalen volgers verloren ± 63.000 totaal.
  • NPO Funx: verdubbelde op Instagram en ook op Youtube groeit FunX
  • Qmusic: groeide licht op Youtube, de groei zit ook hier bij Instagram ± 38.000 volgers
  • SLAM!: boekte opnieuw succes als grootste Youtube kanaal en kreeg er ± 91.000 volgers bij in 2018

Audiorevolutie: ”dagelijkse podcasts en investeringen van Spotify en Google”

AudiorevolutieIk schreef een uitgebreid artikel over de Audiorevolutie. Want naast dagelijkse podcasts van NU.NL, BNR en NPO Radio 1 kwam Google halverwege 2018 met goed nieuws. ”Podcasts will show up in Google Search as a “first-class citizen”. Audio on-demand beluistering wil Google komende jaren verdubbelen. Dit doet Google door audio op te nemen in de zoekresultaten zodat het direct afspeelbaar is. Ook werd er een app gelanceerd. Aan het einde van 2018 is het marktaandeel van Google op de podcastmarkt nog gering.

Spotify dat nog enorme verliezen maakt, hoopt op nieuwe inkomsten door podcasts aan te gaan bieden. De streaming gigant zette een grote stap voorwaarts door het muziekplatform open te stellen voor alle podcasts. Slim, omdat in Nederland Spotify meer dan 6 miljoen gebruikers heeft en de jongeren tussen de 13 en 34 hier massaal zitten. Naast het aanbieden van podcasts gaat Spotify in 2019 ook shows monetizen blijkt uit deze vacature.

Highlights De Radio Podcast 2018

De Radio Podcast sprak met diverse mensen die voor en achter de schermen werken over de laatste ontwikkelingen en de toekomst van radio.

 • Het jaar begon met een Engeland Special, met Pierre Papa maakte ik een liefdesverklaring aan de Engelse radio
 • Met Sjors Fröhlich een gesprek over de podcast als nieuw verdienmodel en de investeringen van BNR in Smart Radio
 • Dennis Laupman over het Marconi project wat zal leiden tot nieuwe innovaties voor radio
 • Bart-Jan Cune en Dieuwke Teertstra in gesprek over het vak van nieuwslezers en innovaties die plaatsvinden zoals nieuws via je smart-speaker
 • Giel Beelen over het eerste jaar Veronica ochtendshow en de toekomst van radio
 • Wilfred Hardeman over de afschakeling van de AM en de overgang naar digitale radio

Support de Radio Podcast Become a Patron!

Beluister De Radio Podcast via Spotify, Itunes of Google

Apple Itunes De Radio Podcast
De Radio Podcast Google