Amerika special

Als je Amerika noemt, denk je al snel aan Trump, gevolgd door New York. Het land dat zo onafhankelijk mogelijk wil zijn, groot denkt en zich politiek over de eigen landsgrenzen en wateren graag roert. Behalve om sport staat het land van de diners en drive throughs ook bekend om zijn diversiteit aan culturen en de lange radiohistorie met vele formats. 

Radiolandschap onder druk

Radio begon in de jaren 20 via de AM en had als nieuw massamedium grote culturele en financiële impact op het land. Amerika kent een lange historie in populaire community en college radiozenders en heeft het sinds begin 2008 satellietradio onder de naam SirusXM. Cumulus een grote radiogroep met 450 stations raakte halverwege 2017 in de problemen en vroeg een faillissement aan net als Iheart radio vorig jaar. Waarom staat het radiolandschap onder druk?

Nieuwe verdienmodellen

Ook aandacht voor nieuwe verdienmodellen van SirusXM video en andere digitale toepassingen. Oudere jocks als Rush Limbaugh die ooit op de AM zijn begonnen zijn online populairder dan ooit. Laatstgenoemde heeft zelfs een eigen app en is zeer succesvol op Youtube.

Met radiocoach Pierre Papa in deze special aandacht voor Amerika. Aan de hand van veel fragmenten hoor je hoe grote personalities als Howard Stern, Rush Limbaugh en Elvis Duran klinken en hoe het radiolandschap ervoor staat.

 

Opname podcast door studio Radiocoach

Concept en productie door Audiolane