75 jaar BBC Dessert Island Discs

Ik ben een van mijn van favoriete zondagmiddag programma’s aan het terugluisteren, als podcast 😉 Zanger van de groep Elbow, Guy Garvey’s heeft op BBC Radio 6 zijn wekelijkse programma Finest Hour. Nu de zanger op tour gaat ging zijn (tijdelijk) laatste uitzending over 75 jaar Dessert Island Discs.

Het beroemde radioprogramma bestond onlangs 75 jaar!. Een indrukwekkende staat van dienst. Al 75 jaar is het programma met een ijzersterk formaat een vaste waarde bij de BBC. Welke muziek zou jij meenemen als je voorgoed op een verlaten eiland achterlaten wordt? Door de jaren heen werden de gasten naast muziek ook bevraagd over een favoriet boek en luxe middel wat echt meegenomen moest worden. Van een jetski, spiegel, teddy beer, koffiezetapparaat tot gitaar was een van de antwoorden.

Gasten die de revue passeerden zijn Louis Armstrong, Keith Richards, Tom Hanks, Jamie Oliver, Brian Eno, Yoko Ono tot recent David Beckham om maar wat namen te noemen. Het mooie van dit format is dat je de gasten echt beter leert kennen, de keuze voor muziek en voorwerpen maakt het al snel heel persoonlijk. Opvallend is dat het programma voor de huidig presentator door slechts 3 andere gepresenteerd is. Bedenker van het formaat Roy Plomley presenteerde het programma maar liefst 43 jaar.

Kortom een leuke luistertip van een tijdloos radioprogramma wat al jaren als podcast te downloaden is. Ontdek inspirerende gasten en maak kennis met muziek die je wellicht nooit eerder hebt gehoord. Struinen door het enorme archief van 1500 uitzendingen kan hier. Als je de BBC Iplayer app gebruikt kan je de uitzendingen makkelijks downloaden voor een lange reis of vakantie.