100 jaar RADIO in Nederland

Op 6 november 2019 bestaat de radio 100 jaar in Nederland. Voor programmamaker Herbert Codée (De Radio Podcast) is dit een mooi moment om terug te kijken naar de geschiedenis van 100 jaar radio middels de vierdelige documentaire: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio” 

Op deze pagina zijn alle media-uitingen te vinden over de viering van 100 jaar radio in Nederland. Zoals podcasts, radio-uitzendingen, events, boeken en video’s.

Podcast: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio”

In de vierdelige serie interviewt Herbert Codée journalisten, historici, programmamakers en ondernemers. Naast gesprekken is er een keur aan fragmenten te horen uit de rijke radio historie. Hoe is de radio in Nederland ontstaan? Welke sleutelfiguren hebben een belangrijke rol gespeeld? Hoe kijken de voormalig oprichters naar de toekomst van radio? En Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? 

‘In de zomer van 2018 heb ik vele dagen in Beeld en Geluid doorgebracht, op zoek naar historische fragmenten uit de radiogeschiedenis. De aanleiding voor deze documentaire: Hanzo Idzerda, de pionier weet luisteraars in Nederland en Engeland te boeien met radio, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?

De vierdelige serie bevat interviews met mediahistoricus Huub Wijfjes over de context van radio in de afgelopen 100 jaar en wat Idzerda uniek maakt. Met Journalist Peter Schavemaker is Herbert op zoek gegaan naar de historische plekken in Hilversum. Dé plekken waar radiogeschiedenis is geschreven. Ook kreeg ik een unieke blik in de depots van Beeld en Geluid waar onder andere de rijke collectie van radiopioneer Idzerda bewaard is. In de andere podcasts hoor je ook Erik de Zwart, Ruud Hendriks en Duncan Stutterheim over de geschiedenis en toekomst van 100 jaar radio.

‘Radio digitaliseert en is springlevend’

Volgens Codée is radio nog steeds springlevend. ‘De radio heeft vele ontwikkelingen overleefd. Met de komst van de tv dacht men dat radio zijn beste tijd zou hebben gehad. Niets bleek minder waar. Zelfs met de opkomst van allerlei social-media netwerken is radio gebleven. De radio is zelfs aanweziger dan ooit, omdat social-media netwerken de radiomerken versterken. In de afgelopen 2 jaar is er sprake van een ware audiorevolutie. De digitalisering maak het mogelijk audio-ondemand content, ook wel podcasts genoemd, bij een nieuwe groep mensen, op hun eigen tijd, onder de aandacht te brengen’, aldus Codée.

Founding Fathers afl 1: Idzerda van niets naar iets

Wie zijn het die het medialandschap voorgoed hebben veranderd, van niets iets maakten en een nieuwe wereld creëerden? In deze aflevering het verhaal van de Nederlandse pionier en Founding Father: Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. In een tijd dat radio bij wet verboden was begon hij te pionieren. Hoe slaagde Idzerda er in om een publiek aan zich te binden? Wat maakte hem zo uniek?

Founding Fathers afl 2: Van startup naar massamedium

In aflevering 2: de opkomst van de NSF en omroepzuilen AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO. Hoe groeide Hilversum uit tot mediastad? dat vraag ik aan journalist en auteur van het boek: Hilversum 100 jaar mediastad Peter Schavemaker. Mediahistoricus Huub Wijfjes beschrijft de context hoe er radio werd geluisterd en wat de invloed is geweest van de oorlog op ons huidige omroepbestel. Ook hoor je het verhaal en pioniersgeest van Anton en Gerard Philips, die door de radio een wereldwijd imperium creëerden.

Founding Fathers afl 3: de opkomst van commerciële radio

In deze aflevering het verhaal van Ruud Hendriks en Erik de Zwart over de opkomst van commerciële radio in Nederland. Zowel Erik als Ruud hebben beiden onder een andere naam vanaf zee radio gemaakt. Is het echt zo legendarisch en spannend geweest als de boeken beschrijven? Sinds de jaren 80 zijn er heel wat radiomerken uit de ether verdwenen. Een van die stations is ID&T Radio, Duncan Stutterheim vertelt zijn verhaal over de opkomst en ondergang van het station.

Founding Fathers afl 4: de toekomst

In de laatste aflevering staat de toekomst van radio centraal. Met eerst aandacht voor de opkomst van internet en podcasts. In deze aflevering hoor je Adam Curry, Erik de Zwart, Ruud Hendriks, Duncan Stutterheim en Mischa Blok.

 

 

Support de Radio Podcast Become a Patron!

Beluister De Radio Podcast ook via Spotify, Itunes of Google

Apple Itunes De Radio Podcast
De Radio Podcast Google

 

 

Radio-uitzendingen en podcasts over 100 jaar radio

Pension Idzerda gemaakt door VPRO is een vierdelige gedramatiseerde levensgeschiedenis van radiopionier Hanso Idzerda. Het hoorspel bevat fragmenten van vier teruggevonden 78 toerenplaten, opgenomen in de septemberdagen van 1944 in de relatieve beslotenheid van het Pension Idzerda aan de Parkstraat in Den Haag.

NH Radio 93,9 FM. Het programma ‘100 jaar Radio’ Is iedere zondagmiddag te horen op de regionale omroep. Gepresenteerd door radioliefhebbers en presentatoren Harm Edens en Arjan Snijders in een minstens 100 uur beslaande radioreeks 100 Jaar Radio. Met veel fragmenten en gesprekken met oud radiomakers.

NPO Radio 1 – Met de lancering van de podcastserie Hallo Hier Hilversum gaf NPO Radio 1 op 6 november 2018 de aftrap voor het honderdjarig jubileum van de radio. In Hallo Hier Hilversum bespreken Vincent Bijlo (“ik ben hartstochtelijk radiomaker, radiorecensent en radioliefhebber”) en oud-radiomaker Ger Jochems legendarische programma’s en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio.

NPO Radio 5 – Programmamaker Bert Kranenbarg staat in ‘Bert op 5’ heel 2019 stil bij het jaar van de radio. Met portretten van legendarische radioprogramma’s. En jij mag aangeven welk radiofragment je heel graag nog een keer wilt horen.

NPO Radio 5 – Het Theater van het Sentiment kwam op zaterdag 12 januari in een bijzondere uitzending vanaf de plek waar de radio werd geboren, het woonhuis van Hanso Idzerda in Den Haag. Op de plek waar Philips-ingenieur Idzerda 100 jaar geleden de allereerste radio-uitzending ter wereld uitzond maakt het theater een speciale voorstelling over verleden en toekomst van de radio.

Boeken over 100 jaar radio

Huub Wijfjes

De Radio Een Cultuurgeschiedenis – Huub Wijfjes

De radio bracht niet alleen nieuws in de huiskamers, maar ook muziek in alle soorten en maten, van het Concertgebouworkest tot The Ramblers. Spannende hoorspelen zoals Paul Vlaanderen prikkelden de verbeelding van vele luisteraars. Radio is het medium dat er altijd is met het laatste nieuws, 24 uur per dag. Een medium waarvan de ondergang al snel na de geboorte werd voorspeld door cultuurpausen die spraken van “cultuurvervlakking’, “muzieksurrogaat’ en “gevaarlijk nepnieuws’. Bij de start van televisie, internet en de smartphone werd de ondergang opnieuw voorspeld, maar de radio is en blijft een populair medium, ook in nieuwe digitale vormen, en altijd vanuit de universele radiokracht, die een groot publiek kan bereiken, waar ook ter wereld.

We Waren Erbij – Jan Westerhof

We waren er bij is een iconografie van de eeuw van radio. Het boek beschrijft en toont met 190 foto’s en grafische afbeeldingen de tijdlijn van de Nederlandse radiogeschiedenis. Met als rode draad de verhalen van prominente radiomakers. Het gaat over nieuwe technologie en politiek, maar vooral over beleving en impact.

100 jaar Hilversum Mediastad – Peter Schavemaker

Het boek 100 jaar Hilversum Mediastad vertelt in details het verhaal Hilversum, ooit een rustig tuin- en weversdorp, vanaf 1918 veranderde in het middelpunt van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Sommige details worden voor het eerst gepubliceerd. Bij de Hilversumse burgemeester Reymer zorgde de komst van de omroep destijds nog voor grote angst. In 1927 zei hij: ‘De toekomst zal moeten leren of en in hoeverre uitbreiding van deze industrie voor gemeente Hilversum een onverdeeld gemeentebelang is te noemen.

Goed afgestemd – Hans Pars

De geschiedenis van honderd jaar radio in Nederland in ongeveer 170 foto’s. Bij elke foto staat een korte toelichtende tekst. De meeste foto’s komen uit het Nationaal Archief/collectie Spaarnestad Photo en dateren van voor 1970, dus veel zijn er in zwart-wit. De bedoeling van het boek is de lezer te laten zien wat het medium radio in Nederland betekend heeft en wat de belangrijkste hoogtepunten uit de geschiedenis zijn

Andere Tijden NPO 2 over 100 jaar radio

In Andere Tijden wordt de ontwikkeling geschetst, getoond en vooral ten gehore gebracht. Hoe radio van een hobby van zendamateurs tot een medium voor gansch het volk werd. En hoe de film daarbij hielp. De jaren twintig en dertig in beeld. De NPO 2 aflevering van Andere Tijden werd op 11 april uitgezonden en is hier terug te kijken

Video’s over 100 jaar radio

 

100 jaar radio in RTL Late Night

Drie generaties radio-dj’s praten over de magie van het medium dat honderd jaar geleden voor het eerst de ether in ging: radio. Jeroen van Inkel, Coen Swijnenberg en hét nieuwe radiotalent van Nederland: Bram Krikke vertellen waarom zij het zo bijzonder vinden.

100 jaar radio evenementen

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda zijn eerste radio-uitzending verzorgde vanuit Den Haag. NPO Radio 1 en Beeld en Geluid presenteren daarom op deze datum de Dag van de Radio. Ook vindt de presentatie van het boek ‘Honderd jaar radio’ onder redactie van Huub Wijfjes plaats bij Beeld en Geluid. Het boek laat zien hoe radio van nieuwe en onbekende technologie uitgroeide tot een mainstream medium dat iedereen, onafhankelijk van achtergrond, omstandigheid en locatie, verbindt. Tijdens de presentatie wordt een tip van de sluier opgelicht.

Op donderdag 7 en vrijdag 8 november organiseert Beeld en Geluid de Internationale Radio conferentie . Wetenschappers en radio-geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan diverse sessies over de ontwikkeling van de programmering van nieuws, muziek en sport op de radio en internationale uitzendingen door gerenommeerde internationale sprekers als prof. Kate Lacey van University of Sussex en prof. Michele Hilmes van University of Wisconsin-Madison.

Dutch Media Week

Voor elke radioliefhebber is er iets te doen tijdens Dutch Media Week (5 t/m 12 oktober 2019). Breng een bezoek aan radiostudio’s, woon live radio-uitzendingen bij of ga in gesprek met makers: het kan allemaal. Zo luister je bij Beeld en Geluid mee met de live-opname van Vincent Bijlo’s Hallo Hier Hilversum-podcast en de locatie-uitzendingen van Efteling Radio. Bovendien is de Project Space gevuld met allerlei innovatieve audio-projecten waarmee je een kijkje neemt in de toekomst van radio en vieren we op maandag 7 oktober het Grote 100 Jaar Radio Gala, waarin 100 memorabele radiofragmenten, personen en gebeurtenissen centraal staan. Deze feestelijke avond is live te beluisteren op NPO Radio 1. Daarnaast zijn er tijdens Dutch Media Week ook voor mediaprofessionals diverse programma-onderdelen met de focus op radio. Zo is er is veel aandacht voor nieuwe trends en ontwikkelingen en worden op woensdag 9 oktober de Online Radio Awards bij Beeld en Geluid uitgereikt aan ‘internet only’ radiomakers en podcasters.

De KinderRadioFabriek

Zelf in de huid kruipen van een echte radiomaker: dat is toch het allerleukst? In de KinderRadioFabriek is iedereen radiomaker.(5 oktober 2019 t/m 14 januari 2020). Bekijk samen met je (groot)ouders het verleden van radio, beleef de verbeeldende kracht van geluid en voorspel de toekomst van radio. Kruip in de huid van een radio-dj, presenteer het radionieuws of maak een podcast. Met aanvullende workshops en masterclasses van bekende radiomakers en -dj’s is het hele gezin in één klap op de hoogte van de wondere wereld van radio. De KinderRadioFabriek is ook toegankelijk voor schoolgroepen.

Tips? vragen of opmerkingen. Stuur een bericht via de website