100 jaar RADIO in Nederland

Op 6 november 2019 bestaat de radio 100 jaar in Nederland. Voor programmamaker Herbert Codée (De Radio Podcast) is dit een mooi moment om terug te kijken naar de geschiedenis van 100 jaar radio middels de vierdelige documentaire: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio” 

Op deze pagina zijn alle media-uitingen te vinden over de viering van 100 jaar radio in Nederland. Zoals podcasts, radio-uitzendingen, events, boeken en video’s.

Podcast: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio”

In de vierdelige serie interviewt Herbert Codée journalisten, historici, programmamakers en ondernemers. Naast gesprekken is er een keur aan fragmenten te horen uit de rijke radio historie. Hoe is de radio in Nederland ontstaan? Welke sleutelfiguren hebben een belangrijke rol gespeeld? Hoe kijken de voormalig oprichters naar de toekomst van radio? En Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? 

‘Afgelopen zomer heb ik vele dagen in Beeld en Geluid doorgebracht, op zoek naar historische fragmenten uit de radiogeschiedenis. De aanleiding voor deze documentaire: Hanzo Idzerda, de pionneer weet luisteraars in Nederland en Engeland te boeien met radio, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?

Recent heb ik mediahistoricus Huub Wijfjes hierover uitvoerig gesproken en ik ben met Journalist Peter Schavemaker op zoek gegaan naar de historische plekken in Hilversum. Dé plekken waar radiogeschiedenis is geschreven. Ook kreeg ik een unieke blik in de depots van Beeld en Geluid waar onder andere de rijke collectie van radiopioneer Idzerda bewaard is. In 1940 schonk Idzerda een deel van zijn collectie aan Beeld en Geluid.

‘Radio digitaliseert en is springlevend’

Volgens Codée is radio nog steeds springlevend. ‘De radio heeft vele ontwikkelingen overleefd. Met de komst van de tv dacht men dat radio zijn beste tijd zou hebben gehad. Niets bleek minder waar. Zelfs met de opkomst van allerlei social-media netwerken is radio gebleven. De radio is zelfs aanweziger dan ooit, omdat social-media netwerken de radiomerken versterken. In de afgelopen 2 jaar is er sprake van een ware audiorevolutie. De digitalisering maak het mogelijk audio-ondemand content, ook wel podcasts genoemd, bij een nieuwe groep mensen, op hun eigen tijd, onder de aandacht te brengen’, aldus Codée.

De eerste afleveringen Founding Fathers van de Nederlandse radio zijn halverwege 2019 hieronder te beluisteren.

Support de Radio Podcast Become a Patron!

Beluister De Radio Podcast via Spotify, Itunes of Google

Apple Itunes De Radio Podcast
De Radio Podcast Google

 

 

Radio-uitzendingen en podcasts over 100 jaar radio

NH Radio 93,9 FM. Het programma ‘100 jaar Radio’ Is iedere zondagmiddag te horen op de regionale omroep. Gepresenteerd door radioliefhebbers en presentatoren Harm Edens en Arjan Snijders in een minstens 100 uur beslaande radioreeks 100 Jaar Radio. Met veel fragmenten en gesprekken met oud radiomakers.

NPO Radio 1 – Met de lancering van de podcastserie Hallo Hier Hilversum gaf NPO Radio 1 op 6 november 2018 de aftrap voor het honderdjarig jubileum van de radio. In Hallo Hier Hilversum bespreken Vincent Bijlo (“ik ben hartstochtelijk radiomaker, radiorecensent en radioliefhebber”) en oud-radiomaker Ger Jochems legendarische programma’s en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio.

NPO Radio 5 – Programmamaker Bert Kranenbarg staat in ‘Bert op 5’ heel 2019 stil bij het jaar van de radio. Met portretten van legendarische radioprogramma’s. En jij mag aangeven welk radiofragment je heel graag nog een keer wilt horen.

NPO Radio 5 – Het Theater van het Sentiment kwam op zaterdag 12 januari in een bijzondere uitzending vanaf de plek waar de radio werd geboren, het woonhuis van Hanso Idzerda in Den Haag. Op de plek waar Philips-ingenieur Idzerda 100 jaar geleden de allereerste radio-uitzending ter wereld uitzond maakt het theater een speciale voorstelling over verleden en toekomst van de radio.

Boeken over 100 jaar radio

We Waren Erbij – Jan Westerhof

We waren er bij is een iconografie van de eeuw van radio. Het boek beschrijft en toont met 190 foto’s en grafische afbeeldingen de tijdlijn van de Nederlandse radiogeschiedenis. Met als rode draad de verhalen van prominente radiomakers. Het gaat over nieuwe technologie en politiek, maar vooral over beleving en impact.

100 jaar Hilversum Mediastad – Peter Schavemaker

Het boek 100 jaar Hilversum Mediastad vertelt in details het verhaal Hilversum, ooit een rustig tuin- en weversdorp, vanaf 1918 veranderde in het middelpunt van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Sommige details worden voor het eerst gepubliceerd. Bij de Hilversumse burgemeester Reymer zorgde de komst van de omroep destijds nog voor grote angst. In 1927 zei hij: ‘De toekomst zal moeten leren of en in hoeverre uitbreiding van deze industrie voor gemeente Hilversum een onverdeeld gemeentebelang is te noemen.

Goed afgestemd – Hans Pars

De geschiedenis van honderd jaar radio in Nederland in ongeveer 170 foto’s. Bij elke foto staat een korte toelichtende tekst. De meeste foto’s komen uit het Nationaal Archief/collectie Spaarnestad Photo en dateren van voor 1970, dus veel zijn er in zwart-wit. De bedoeling van het boek is de lezer te laten zien wat het medium radio in Nederland betekend heeft en wat de belangrijkste hoogtepunten uit de geschiedenis zijn

Andere Tijden NPO 2 over 100 jaar radio

In Andere Tijden wordt de ontwikkeling geschetst, getoond en vooral ten gehore gebracht. Hoe radio van een hobby van zendamateurs tot een medium voor gansch het volk werd. En hoe de film daarbij hielp. De jaren twintig en dertig in beeld. De NPO 2 aflevering van Andere Tijden werd op 11 april uitgezonden en is hier terug te kijken

Video’s over 100 jaar radio

 

100 jaar radio in RTL Late Night

Drie generaties radio-dj’s praten over de magie van het medium dat honderd jaar geleden voor het eerst de ether in ging: radio. Jeroen van Inkel, Coen Swijnenberg en hét nieuwe radiotalent van Nederland: Bram Krikke vertellen waarom zij het zo bijzonder vinden.

Tips? vragen of opmerkingen. Stuur een bericht via de website

100 jaar radio events

Nederland viert 100 jaar radio! 6 november is de honderdste verjaardag van de eerste uitzending van een eerder aangekondigde radio-uitzending, de eerste in een serie van het radiostation dat werd opgericht door uitvinder Hanso Idzerda. De viering in Beeld en Geluid bestaat uit een tweedaagse internationale conferentie op 7 en 8 november met een focus op de internationale perspectieven op radio. Bevestigde keynote sprekers zijn Prof. Kate Lacey en Prof. Michele Hilmes.