100 jaar RADIO in Nederland

Op 6 november 2019 bestaat de radio 100 jaar in Nederland. Voor programmamaker Herbert Codée (De Radio Podcast) is dit een mooi moment om terug te kijken naar de geschiedenis van 100 jaar radio middels de vierdelige documentaire: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio” 

Op deze pagina zijn alle media-uitingen te vinden over de viering van 100 jaar radio in Nederland. Zoals podcasts en radio-uitzendingen. Boeken die zijn uitgegeven rondom dit thema en video’s.

Podcast: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio”

In de vierdelige serie interviewt Herbert Codée journalisten, historici, programmamakers en ondernemers. Naast gesprekken is er een keur aan fragmenten te horen uit de rijke radio historie. Hoe is de radio in Nederland ontstaan? Welke sleutelfiguren hebben een belangrijke rol gespeeld? Hoe kijken de voormalig oprichters naar de toekomst van radio? En Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? 

‘Afgelopen zomer heb ik vele dagen in Beeld en Geluid doorgebracht, op zoek naar historische fragmenten uit de radiogeschiedenis. De aanleiding voor deze documentaire: Hanzo Idzerda, de pionneer weet luisteraars in Nederland en Engeland te boeien met radio, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?

Recent heb ik mediahistoricus Huub Wijfjes hierover uitvoerig gesproken en ik ben met Journalist Peter Schavemaker op zoek gegaan naar de historische plekken in Hilversum. Dé plekken waar radiogeschiedenis is geschreven. Ook kreeg ik een uniek blik in de depots van Beeld en Geluid waar onder andere de rijke collectie van radiopioneer Idzerda bewaard is. In 1940 schonk Idzerda een deel van zijn collectie aan Beeld en Geluid.

‘Radio digitaliseert en is springlevend’

Volgens Codée is radio nog steeds springlevend. ‘De radio heeft vele ontwikkelingen overleefd. Met de komst van de tv dacht men dat radio zijn beste tijd zou hebben gehad. Niets bleek minder waar. Zelfs met de opkomst van allerlei social-media netwerken is radio gebleven. De radio is zelfs aanweziger dan ooit, omdat social-media netwerken de radiomerken versterken. In de afgelopen 2 jaar is er sprake van een ware audiorevolutie. De digitalisering maak het mogelijk audio-ondemand content, ook wel podcasts genoemd, bij een nieuwe groep mensen, op hun eigen tijd, onder de aandacht te brengen’, aldus Codée.

De eerste afleveringen Founding Fathers van de Nederlandse radio zijn halverwege 2019 hieronder te beluisteren.

Support de Radio Podcast Become a Patron!

Beluister De Radio Podcast via Spotify, Itunes of Google

Apple Itunes De Radio Podcast
De Radio Podcast Google

 

 

Radio-uitzendingen

NH Radio 93,9 FM. Het programma ‘100 jaar Radio’ zal iedere zondagmiddag te horen zijn op de regionale omroep en begint op 6 januari. Harm Edens en Arjan Snijders zullen het programma presenteren. Volgens de makers zullen ze veel historische fragmenten laten horen en hebben ze interviews met bekende radiomakers.

NPO Radio 1 – Met de lancering van de podcastserie Hallo Hier Hilversum op 6 november geeft NPO Radio 1 de aftrap voor het honderdjarig jubileum van de radio. In Hallo Hier Hilversum bespreken Vincent Bijlo (“ik ben hartstochtelijk radiomaker, radiorecensent en radioliefhebber”) en oud-radiomaker Ger Jochems legendarische programma’s en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio.

Boeken over 100 jaar radio

We Waren Erbij – Jan Westerhof

We waren er bij is een iconografie van de eeuw van radio. Het boek beschrijft en toont met 190 foto’s en grafische afbeeldingen de tijdlijn van de Nederlandse radiogeschiedenis. Met als rode draad de verhalen van prominente radiomakers. Het gaat over nieuwe technologie en politiek, maar vooral over beleving en impact.

100 jaar Hilversum Mediastad – Peter Schavemaker

Het boek 100 jaar Hilversum Mediastad vertelt in details het verhaal Hilversum, ooit een rustig tuin- en weversdorp, vanaf 1918 veranderde in het middelpunt van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Sommige details worden voor het eerst gepubliceerd. Bij de Hilversumse burgemeester Reymer zorgde de komst van de omroep destijds nog voor grote angst. In 1927 zei hij: ‘De toekomst zal moeten leren of en in hoeverre uitbreiding van deze industrie voor gemeente Hilversum een onverdeeld gemeentebelang is te noemen.

Video’s over 100 jaar radio

 

Tips? vragen of opmerkingen. Stuur een bericht via de website